0431 180 50 info@salonganders.se

Mer än ett halvt sekel av klippning!

Den 15 maj 1931 stavlade Stig Ekenberg in på dåvarande Salong Anders och började som lärling. Som ”tvålpojke” var det kanske inte så mycket att se och lära, men det var så det gick till på den tiden. Frisörmästaren Olle Borgström hade precis lärt upp Gunnar Persson som senare tillsammans med Stig Ekenberg tog över och drev salongen vidare efter en påkostad renovering.

Ekenberg & Perssons Rak & Frisersalong såg sitt ljus 1939 – ett samarbete som varade i hela 10 år – innan Stig till slut tog över salongen själv. Många lärlingar skulle komma och gå genom åren. Bland annat Stigs dotter Majvi som 1962 kom in i bilden parallellt med att hon gick på Herrfrisörskola i Helsingborg. På 60-talet öppnade Stig en damfrisering i huset (lokalen där det idag finns fotvård).

Sommaren 1982, tyckte Stig Ekenberg som då blivit farfar, att hans barnbarn Anders, skulle komma ner till honom och hjälpa till. Anders gick då i sjunde klass. Det slutade med att han ägnade alla lov och lediga dagar till att hjälpa sin farfar. Anders berättar:

– ”Efter ett år så fick jag klippa min första kund, Bror Söderberg, som var barndomsvän till farfar. Sen blev det mycket övande på kompisar och kunder som vågade sätta huvudet till. Det kostade inget när jag klippte första året så det blev en del dricks. All dricks som Mäster fick skulle lärlingen ha, den traditionen har jag fortsatt med till mina lärlingar. Efter nionde klass arbetade jag hos farfar tre dagar i veckan och två dagar hos faster Majvi i Förslöv som drev damfrisörsalong.

År 1987 i oktober, river man ut Stigs gamla inredning och investerar i en helt ny. Stig som nu blivit en gammal och vis man, arbetar endast måndagar och hyr ut salongen övriga dagar. Parallellt med detta går Anders på frisörskola och gör praktik på Cathrins Salong nere på Storgatan 88 i Ängelholm. Den 24:e april 1989, tar Anders slutligen sitt gesällbrev, och hans utbildning är klar.

Den 15 februari 1991 slår Salong Anders i sitt nuvarande namn upp portarna. År 2003 blir lokalen bredvid ledig, och Anders bestämmer sig för att göra salongen större. Anders berättar:

– ”Åren går och min dröm har varit att sätta upp farfars inredning igen från år 1939, vilket nu skett! Det känns så härligt i hjärtat att få se den uppe igen. Inte minst är det trevligt att få visa alla kunder lite historia om salongen och vem vet, kanske det blir en fjärde generation i salongen…?”